Af Klinisk Diætist Klaus Frobenius ved Klinik for Helbred og Sundhed.
Hvorfor er vi bekymret for forhøjet kolesterol? Er det en sygdom eller er det ikke? Hvad er forhøjet kolesterol egentligt, og hvad kan man gøre ved det? Få svarene i denne info-artikel.
Hvad er forhøjet kolesterol?
Kolesterol er et naturligt fedtstof, som indgår som byggesten i vores celler. Det findes i al slags væv i hele vores krop, og vi kan derfor ikke undvære det. Kolesterol transporteres rundt i kroppen med blodet, og det giver normalt ingen problemer. Når mængden af kolesterol derimod overstiger de naturlige værdier – det vil sige, når vi har for meget fedtstof i blodet, kan det forårsage livstruende hjertekarsygdomme, såsom åreforsnævring, åreforkalkning og blodpropper.
Vores krop kan selv danne kolesterol, men forhøjet kolesterol hænger oftest sammen med en forkert livsstil, hvor vi får tilført store mængder fedt med kosten.
Skal vi bekymre os om forhøjet kolesterol?
Som udgangspunkt er jeg fortaler for, at vi ikke går omkring i vores hverdag og bekymrer os om ting, der burde falde os helt naturligt – herunder hvordan og hvad vi spiser. Følger man generelt Sundhedsstyrelsen officielle anbefalinger og de 10 kostråd, forebygger du allerede livsstilssygdomme via en moderat aktiv livsstil og en sund kost.
Dog bør man tænke sig om, hvis man har en uhensigtsmæssig livsstil, hvor man spiser meget fed mad og dyrker lidt eller ingen motion. Er du i tvivl om dit kolesteroltal er for højt, kan du få tjekket dit kolesteroltal ved en blodprøve hos din læge.
Er forhøjet kolesterol en sygdom?
Forhøjet kolesterol er ikke en sygdom. Du kan ikke mærke, at du har for meget fedtstof i blodet, og du vil heller ikke lide af symptomer på forhøjet kolesterol.
Det er dog vigtigt at slå fast, at forhøjet kolesterol er en faretruende tilstand, der direkte disponerer for alvorlige sygdomme, og der er derfor al mulig grund til at gøre noget ved det, hvis du har forhøjet kolesterol.
Hvad kan du selv gøre, hvis du har forhøjet kolesterol?
Kost og motion er de vigtigste fokuspunkter i at nedbringe dit kolesteroltal til et normalt niveau. Ofte er en livsstilsomlægning helt essentiel – særligt, hvis du også har fået konstateret en hjertekarsygdom. Din læge vil muligvis snakke med dig om diætbehandling hos en diætist, men der er også meget du selv kan gøre. Et vægttab er helt afgørende, hvis du har et BMI over 30.
Har du forhøjet kolesterol uden hjertekarsygdom, kan du opnå gode resultater med en sund kost og moderat motion. Tænk blandet andet over:
- at mindske mængden af mættet fedt i maden. Husk, vores celler skal også bruge fedt, så det er ikke hensigtsmæssigt at spise en helt fedtfri kost. Mættet fedt (fra især kød og andre animalske produkter) er de rigtige syndere, men det anbefales at man generelt spiser fedtfattigt (ikke fedtfrit).
- at spise masser af kostfibre og gerne 75 gram fuldkorn om dagen. Kostfibre har en beviselig positiv effekt på at sænke kolesterol. 75 gram fuldkorn svarer til 1 skål havregryn og 2 skiver rugbrød.
- at være fysisk aktiv i mindst 30 minutter om dagen. Fysisk aktivitet må gerne være en lang gåtur ved stranden eller cykelturen til – og fra arbejde. Husk blot at få pulsen op to gange om ugen.
- i øvrigt at spise efter De 10 kostråd.
Har du forhøjet kolesterol og hjertekarsygdom, er diætbehandling hos en diætist i kombination med den medicinske behandling vigtigt i forhold til både at sænke dit kolesteroltal og bedre dit helbred. Snak med din læge, hvis du er i tvivl.
Få mere viden om forhøjet kolesterol og diætbehandling af tilstanden samt af hjertekarsygdomme på Klinik for Helbred og Sundheds hjemmeside.