Membranpumper er meget alsidige pumper. De bruges især til væsker, men også tørre medier, som har en variabel viskositet. Denne slags medier kan være vanskelige at flytte rundt på fordi varierende viskositet, giver også varierende flydeegenskaber.
Membranpumper er også selvansugende. Det betyder de skal ikke primes, som mange andre pumper.
Gode membranpumper til fornuftige priser kan du bl.a. få hos handelsvirksomheden Iversens Trading. Iversen er en af de få tilbageværende handlere der stadig har et varelager med nicheprodukter. Det er ellers en sjældenhed i dag. De fleste virksomheder begrænser deres lagerbeholdning typisk til de mest gængse forbrugsartikler. Ønsker du noget som de ikke kan sælge hver dag, så er det enten bestillingsvare, eller du skal selv finde ud af hvor du kan få det.
Du har helt sikkert oplevet det selv, hvor irriterende det er. Så mange tak for at holde skansen, Iversens Trading!
Hvordan fungerer en membranpumpe?
Virkemåden er ganske simpel. Membranpumper er derfor også meget udbredt i naturen. Du har selv en: dit hjerte. Hjertet er faktisk en ret sofistikeret membranpumpe med i alt 4 kamre og 8 ventiler. Det lyder da meget teknologisk for et biologisk organ, ikke?
Teknologi er sådan set ikke noget vi har opfundet. Tværtimod er teknologi noget vi har afluret naturen. Derfra kan vi selvfølgelig videreudvikle og lave ting som naturen ikke kan.
Men jo mere indblik vi får, især i mikro- og nano-verden, jo mere må vi erkende at mange af de ting vi tror, er vores opfindelse rent faktisk har eksisteret i mange millioner år. Vi har bare ikke kunnet se dem.
Hvilke materialer bruges til membranpumper?
Membranpumpen fungerer som navnet siger, med hjælp af en membran. En membran er som et stykke tæt stof, ofte elastisk, som sættes i bevægelse. Membranens bevægelser overføres så til det medie der skal pumpes.
Tidligere brugte man materialer som læder, pergament og tynde metalfolier. I dag er de fleste membraner lavet af syntetiske materialer. Alle materialer der er tætte nok og elastiske nok kan i princip bruges til membraner.
De fleste membranpumper drives i dag med lufttryk. Dvs. man skaber lufttryk med hjælp af en anden slags pumpe, som så driver membranen. En membranpumpe arbejder med hurtige impulser, dvs. luften der driver membranen kommer i rytmiske stød.
Membranpumper findes i alle størrelser og materialer. Vi bygger dem i metal og syntetiske materialer. Men vi arbejder også på biologiske membranpumper. I dag kan vi allerede 3D printe fungerende biologiske membranpumper. I den nære fremtid vil bioteknikere kunne lave et nyt hjerte til dig, af dine egne celler. På den måde bliver det ikke frastødt af kroppens immunsystem.