De senere år er der kommet meget fokus på indeklimaet, og det er der flere grunde til. Først og fremmest er husene blevet tættere, og det betyder, at man aktivt må gøre noget for at få adgang til frisk luft. Ofte installeres såkaldte genvex-anlæg i nyere huse, og kontrollen med den indblæste luft giver gode muligheder for at rense den. Det er først og fremmest pollen man renser for, og det skyldes de stadig stigende problemer med allergier og astma. Men det kan også være sodpartikler, støv og andre fremmedlegemer.
Luftrenser med filter
De fleste luftrensere trækker luften gennem et filter, hvor de uønskede partikler kan filtreres fra. De såkaldte HEPA-filtre er meget populære, men de er generelt temmelig dyre. Et filter til en luftrenserkoster let adskillige hundrede kroner, og som med alle andre filtre, skal de udskiftes med jævne mellemrum. Det er dog også muligt at få vaskbare filtre, som kan genbruges et antal gange.
Luftrensning med ozon
De nyeste luftrensere har ingen filtre, men udsender til gengæld ozon, som er en særlig form for aktiv ilt. Jeg er ikke helt klar over virkemåden, men ozonen produceres ved en elektrisk proces i maskinen, og udsendes derefter i lokalet. Ozonpartiklerne oxyderer skadelige partikler fra f.eks. røg, mug og andre mikroorganismer, hvorefter de falder til jorden (så vidt jeg har forstået). I hvert fald kan jeg som astmatiker skrive under på, at ozonluften virker meget frisk og ren, og at det virkelig hjælper på indeklimaet, når man har en sådan luftrenser kørende.