Boykot af videoovervågning
Kunderne i den lille by Ans er fortørnede over, at den lokale Spar-butik nu har valgt at opsætte videoovervågning, såvel i selve butikken som i den udendørs blomsterafdeling. Et par initiativtagere er endda gået så vidt som til at stifte en forening, hvis primære formål er at boykotte butikken, indtil kameraerne bliver taget ned igen. Det kommer dog ikke til at ske, fastslår ejeren.
Videoovervågning skal mindske tyveriet
Butiksbestyreren fortæller til bladet, at overvågningen ikke er sat op, for at genere byens borgere i al almindelighed, og han beklager da også, at det falder enkelte for brystet. Men overvågningen er tvingende nødvendig iflg. bestyreren, der kan dokumentere en stigning i svindet af varer på flere hundrede procent over de seneste par år. ”Det er vigtigt at forstå, at overvågningen er ubemandet, og derfor kun bliver set igennem i tilfælde af, at der er mistanke om kriminel adfærd”, bemærker butiksbestyreren.
Videoovervågning er almindeligt i de større byer
Udviklingen er helt klar – videoovervågning bliver i disse år stadig mere almindeligt, og går man en tur på strøget i en større by, vil kameraer og andre sikkerhedsforanstaltninger ikke være noget særsyn. Befolkningen er generelt meget splittet i forhold til udviklingen. På den ene side er der dem, der føler sig ubehageligt til mode ved at være overvåget, og som typisk mener at overvågningssamfundet er ved at tage overhånd. Modsat er der i stigende grad en positiv holdning og accept af nødvendigheden ud fra devisen ”jeg har ikke noget at skjule, og har derfor ikke problemer med at blive overvåget”.