I den senmoderne samfund, stilles der utroligt store krav til individet grundet den individualisering, der er sket. Siden industrialiseringen og urbaniseringen er det ikke længere forudbestem, hvem vi skal være som personer – nu er det hele op til dig.
Fra barn skal vi allerede begynde at overveje spørgsmålet: ”Hvad vil du være, når du bliver stor?”. På det tidspunkt er det selvfølgelig ganske urealistiske svar, spørgsmålet mødes med, og vi har ingen ide om, hvor relevant spørgsmålet i virkeligheden bliver blot nogle få år senere. De første beslutninger skal allerede tages i en alder af 16 år; skal du på gymnasiet, handelsskolen eller noget helt tredje? Uanset hvad du vælger, så må du leve med valget resten af dit liv, og nogle gange har det alvorlige konsekvenser.
Flyt de angribende tanker væk fra dig selv
Grundet det pres, der pålægges individet fra barnsben af, er der mange, der har mentale problemer i større eller mindre grad. Første skridt væk fra disse er at fjerne presset, du ligger på dig selv. Der er stor tendens til at sætte forventningerne til sig selv langt højere, end der er grund til, når nu forældre, lærer og samfundet allerede har sat dem urimeligt højt. Forskellen ligger i, at du til en vis grad kan kontrollere dine egne forventninger, men familie, lærer og samfundet er udvendige faktorer, som du ikke kan styre.
Husk! Du er ikke alene
Noget, der også går ind og giver negative tanker, er de sociale medier og fremstillingen af det perfekte liv uden stress og bekymringer. Trenden med kun at vise de gode sider er efterhånden trådt tilbage, til fordel for trenden med at vise en bekymringsfrihed, der heller ikke er universel eller genkendelig fra eget liv. Uanset hvad der sker på de sociale medier, er det aldrig en fuldkommen skildring af virkeligheden, og det er en tanke, der er vigtig at bære rundt på.
Hvis du går og føler dig alene i hverdagen, kan du forsøge dig med tryg og behjælpelig gruppeterapi, hvor du kan gøre bugt med nogle af alle de bekymringer, der fylder i din hverdag. Fokus her kan være alt fra perfektionisme, pres fra omverden, stress og så videre. Det er blot en måde, hvorpå du ikke længere føler dig alene, fordi du deler din historie med en masse andre, der også deler deres. På den måde bliver I fælles om nogle problematikker, der er generelle i samfundet, og I kan måske endda opbygge et fællesskab omkring det og føle jer stærkere sammen.
Et sidste godt råd
Ignorer de udvendige faktorer. Når alle beslutningerne er dine, og du skal leve med dine valg, så kan udvendige faktorer ikke forvente at have noget at skulle have sagt. Det er dit liv og dig, der skal styre hvilken retning, du vil i – og den behøver ikke være perfekt.
Stop med at angribe dig selv – om noget gør det ikke gavn, da det ikke fører til hverken løsninger eller produktivitet, men blot et dårligt forhold til dig selv og negativt tankemylder.