De fleste af os ved, at en kontinuerlig forsyning af strøm, olie og gas er nødvendige forudsætninger for at samfundets “hjul” ikke går i stå. Sådan har det været i mange år og sådan vil det være i mange år ud i fremtiden (ingen debat om hvilke energikilder der anvendes om 20 år, tak).
Aarhus er en stor by (efter Danske forhold i det mindste) og en sådan by har brug for meget af det hele: strøm, olie og gas. Det får den da heldigvis også. Men jeg vil påstå, at den var ikke blevet så stor uden at det var sket med en vis form for planlægning og ikke mindst investering i forsynings-apparatet: rørledninger el-master mv.
Forsyning kræver omhyggelig planlægning, for det er ikke lige meget, hvor man etablerer den slags. Det duer for eksempel ikke med ovenjords naturgas ledninger i villa kvarterer og el-master med masser af tunge el-kabler hængende hen over hovederne på folk i deres kolonihaver. Folk vil ikke ha’ den slags længere.
Istedet skal det hele graves ned i jorden og vi har så heldigvis en række dygtige virksomheder, der ved noget om og som kan styre forsyning processen, blandt andet ved en grundig opmåling af berørte arealer. Myndighederne er selvfølgelig også inde over, da de har det overordnede ansvar.
Lidt om sikring af rettigheder til ledningsanlæg (forsyning)
En ledningsejer vil typisk indgå en aftale med den eller de relevante grundejere for at sikre ejerretten så vel som adgangen til ledninger i berørte arealer Derefter kan der tinglyses en servitut, der sikrer ledningsejeren visse rettigheder mht. tilsyn, vedligehold, reparation/udskiftning m.v.
Det er ikke altid muligt at opnå enighed med en privat lodsejer om anbringelse af ledninger på dennes grund, hvorfor det kan det være nødvendigt at ekspropriere for at sikre en forsyning.
Ledninger, der nedgraves i offentlig vej, er underlagt det såkaldte ”gæsteprincip” som kan findes nærmere beskrevet i Lov om offentlige veje §106 og Privatvejslovens §52.
Mvh
Laust Jørgen-Urlaub